Home / Terrengsykling / Sykkelstell

 

Du store tid hvor ufattelig skitten en sykkel kan bli! Til helga skal jeg på en lengre sykkeltur og jeg tenkte å rengjøre velosipeden skikkelig før det. Det tok jammen lengre tid enn jeg hadde tenkt! Moralen er vel den at dette er noe man ikke bør slumse unna, men heller sørge for å ha på stell så ofte som det behøves.

Metoden jeg bruker er som følger, om du skulle få ånden over deg:

Vask sykkelen med vann og Zalo, eller et annet fettløsende middel. Bruk en oppvaskkost og tannbørste (der det er verre å komme til) og skrubb bort skitten. Jeg bruker en svamp på de glatte delene på sykkelen. Vask ovenfra og ned! Viktig, så slipper du å vaske to ganger.

Bruk parafin eller diesel på kjedet og tannhjulene. Da får du bort alt fett og olje som har hopet seg opp der. Pass på at du ikke søler dette hverken på klærne eller emaljen på ramma. Da blir begge deler fort stygge.

Sjekk dekkene godt! Pump de opp til de er passe harde (mange har alt for myke dekk). De skal ikke bule innover når du sitter på sykkelen. Jeg rengjør grundig rundt ventilene slik at de ikke skal lekke luft.

Bremsene må du for all del sjekke grundig. Er det for hardt å bremse kan det hende du bør skifte vaier. Bruk rustfrien vaiere! Sjekk bremseklsossene. De skal treffe rett på felgen. Bytt de om de er slitt ned.

Sjekk gir og kjede. Vaieren til giret skal gli lett og kjedet skal ikke hoppe frem og tilbake. Bytt vaier om det er slitt og sørg for at det er rustfritt. Smør med sykkelolje etter at du har renset og sjekket, eventuelt byttet, vaier og kjede. Bruk en kjedekutter for å få kjedet akkurat passe vidt.

Stram til alle skruer og muttere. Sjekk at dekkene sitter godt på, at styret er festet ordentlig og at bremsene ikke kjennes løse ut.

Når du er ferdig kan du ta deg en velfortjent kaffe (eller noe annet godt…) og beundre den rene og pene sykkelen din!

Denne karen gjør alt dette på 15 min:

 
Diese Seite teilen