Home / rypejakt / Rypejegerens belønning

 

Forleden var vi invitert til middag hos min gode venn og jaktkammerat Erlend. Han var den som introduserte meg for rypejakt for snart fire år siden. Ikke noe å legge sjul på, Erlend er en betydelig mer erfaren og dreven rypejeger enn jeg er selv. Under den årlige turen til Syleneområdet i fjor skjøt han vel nøyaktig 4 ganger flere ryper enn jeg gjorde.

Det høres mye ut, men han skjøt bare fire totalt (og jeg en enkelt) så helt borti granskauen ille forskjell var det ikke. Men det totale antallet var heller ikke mye å skryte av. Uansett, det jeg tenkte å blogge om i dag var altså rypejegerens belønning. Det er selvsagt middagen du kan stelle i stand dersom du har fått noe resultat ut av jakta og også navnet på gryta som Erlend servert. Med fire til bords var de totalt fem rypene akkurat nok til at alle ble gode og mette. Med lys på bordet, deilig spansk rødvin i glassene og ei fantastisk god gryte ble det en særdeles hyggelig aften. En god kokk røper ikke sine hemmeligheter og denne kokken var tett som ei potte da jeg ba om oppskrift på herlighetene. Det jeg kan fortelle er at istedenfor å steke rypebryst på vanlig måte, hadde han malt kjøttet og lagd medisterdeig av det. Deretter stekte han frikadeller og lot de så trekke en god stund på svak varme i en himmelsk saus. At det var timian, rognebærgele, einebær og godt med fløte i sausen er udiskutabelt. Summen av det hele var helt ubeskrivelig og jeg blir sulten bare av å skrive om det. Går nok ann å prøve seg frem selv uten oppskrift, tipper resultatet blir kjempebra uansett så lenge du har sånn noenlunde de rette ingrediensene. Eller du kan prøve å finne en oppskrift selvsagt.

Her er en fin video av rypejakt i fantastisk landskap:

 
Diese Seite teilen